Faqja Kryesore  >> Historia  >> Arberia
 

Historia e Shqipërisë - Arbëria

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Principata e Arbërisë

Burimet historike që flasin për fillimet e principatës së Arbërisë janë shumë të pakta dhe të errëta. Megjithatë, këto dëshmojnë se në dhjetëvjeçarin e fundit të shek. XII në Arbëri kishte një sundimtar vendës me emrin arbëresh, Progon (1190-1199). Ky përmendet si "arhond" (sundimtar). Nuk dihet gjë mbi sundimin a tij. Dihet vetem se kishte dy djem, Gjinin dhe Dhimitrin. Mendohet se qëndra e tij ishte Kruja. e cila ishte njëkohësisht seli e peshkopatës së Arbërisë. Në këtë kohë kjo peshkopatë ndodhej nën vartësinë e kishës së Lindjes.

Pas vdekjes së Progonit (1199) sundimin në Arbëri e trashëgoi biri i tij, Gjini. Gjatë sundimit të Gjinit (1199-1208) Principata e Arbërisë u ndodh përballë ngjarjesh të rëndësishme ndërkombëtare. Në vitin 1204, me nxitjen e papës Inocent i III, u organizua një kryqëzatë e re, kryqëzata e katërt, e cila me ndërhyrjen e Republikës së Venedikut dhe të perandorit të Gjermanisë Henrikut të VI, në vend që të drejtohej kundër turqve për çlirimin e të ashtuquajturave "vende të shenjta" u drejtua kundër Kostandinopojës për të përmbysur Perandorinë Bizantine dhe per ta pjestuar atë midis feudalëve të perëndimit. Me shembjen e Bizantit, Republika e Venedikut synonte të vinte dorë mbi teritoret e pasura bregdetare të perandorisë dhe të siguronte vendet kyç të tregëtisë së Evropës me Lindjen. E lodhur nga luftat e jashtme e të brendëshme, Perandoria, Bizantine nuk mundi t'i bënte dot ballë invazionit të kryqtarëve, të cilët më 1204 pushtuan Kostandinopojën. Nga ky invazion perandoria u shemb. Mbi gërmadhat e saj lindën një mori shtetesh e zotërimesh feudale të mëdha e të vogla. Me disa nga këto zotërime kryqtarët frëngj ngritën një shtet të ri me emrin Perandoria Latine e Lindjes; ndërsa në Azinë e Vogël, në një pjesë të krahinave të Bizantit që mbetën të papushtuara, feudalët bizantinë ngritën shtetin që e quajt Perandoria Greke e Nikesë.

Sundimi bizantin u përmbys gjithashtu edhe në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik. Në jug të Arbërisë u formua Despotati i Epirit. Në lindje Mbretëria Bullgare, në veri dhe në verilindje e Arbërisë dhe Mbretëria e Rashës u çliruan nga i presioni bizantin. Në perëndim të Arbërisë, Republika e Venedikut, e cila në ndarjen e plaçkës mori pjesën më të pasur të trashëgimit bizantin, pushtoi me 1205 qytetin e Durrësit dhe të krijoi Dukatin e Durrësit që do të zinte vendin e themës së vjetër bizantine. Në jug të ketij dukati Venediku pushtoi VIorën, Kaninën, Jerikonë dhe Korfuzin.

Në kufijtë që do të përfshinte Dukati i Durrësit bënte pjesë edhe Principata e Arbërisë. Të ndodhur përballë këtij rreziku, sundimtarët arbëreshë u lidhën me despotin e Epirit dhe me Mbretërinë e Rashës, të kërcënuar edhe këta nga synimet e Venedikut. Këto aleanca u sanksionuan me anë martesash. Despoti i Epirit, Mihal. Engjëll Komneni. u martua me një vajzë fisnike arbëreshe nga Durrësi. Nga ana tjetër, vëllai i Gjinit, Dhimitri, u martua me Koninen, bijën e Stefan Nemanjës, mbretit të parë të Serbisë.

Vendin e Gjinit që vdiq rreth vitit 1208, e zuri i vëllai Dhimitri. Kalimi i sundimit në formë trashëgimie tregon jo vetëm forcimin e pozitave të tyre politike në Arbëri por edhe lindjen e një dinastie arbëreshe.

Dhimitri e quante vehten "arhond i madh> (magrnus arhon) domethënë kryezot, princ i Arbërisë. Dhimitri ka përdorur edhe titullin "panhipeisevast", të cilin e mbanin vetëm mbretërit, princët dhe dukët që kishin lidhje familjare me perandorët bizantine. Këtë titull Dhimitri e fitoi me anën e gruas së tij që ishte Mbesa e perandorit bizantin, Aleksit të III Engjëlli. Ai u njoh si kryezot i Arbërisë edhe nga papa Inocenti i III i cili në një letër që i drejtonte më 1208 e quante atë "burrë fisnik, princ i arbëreshëve" (nobili viro Dernetrio Arbanensi principi). Një vit më vonë po ky papë e quante "gjykatës i arbëreshëve" (judex), titull që kishte kuptimin e sundimtarit.

Dhimitri, si kryezoti i Arbërisë, qëndronte në majën e hierarkisë feudale arbëreshe. Por ai ishte i detyruar të merrte në veprimet e veta edhe pëlqimin e bujarëve vartës. të cilët i quante, sipas zakonit feudal "njerëzit, e mi" (homines inei).

Si në kohën e paraardhësve të tij ashtu dhe gjatë sundimit të Dhimitrit, kufijtë e principatës nuk përfshinin të gjitha vendet e banuara prej arbëresheve. Ata përputheshin pak a shumë me kufijtë gjeografike që kìshte Arbëria në shek. XII.

Kur sundimi i Arbërisë kaloi në duartë e Dhimitrit konflikti me Venedikun shpërtheu haptazi. Për të forcuar pozitat e veta ai i u drejtua papës, i cili ishte prishur me Republikën e Venedikut, dhe për të siguruar ndihmën e tij i premtoi se bashkë me peshkopatën e Arbërisë, do të bëheshin katolikë. Për të njëjtin qëllim Principata e Arbërisë lidhi miqësi dhe marrëveshje tregtare me republikën dalmatine të Raguzës. Dhimitri i forcoi gjithashtu lidhjet edhe me Despotatin e Epirit. Por më 1209 ai e ndjeu vehten të fortë dhe nuk pati më nevojën e papës. Bile pushtoi disa prona të peshkopatës se Durrësit që ndodheshin brenda kufijve të shtetit të Arbërisë. Papa urdhëroi të merreshin masa të rrepta kundër tij, por Dhimitri u bëri ballë këtyre kërcënimeve.

Lidhjet e Dhimitrit me Despotatin e Epirit dhe Republikën e Raguzës e shqetësuan Venedikun, i cili nxiti në luftë kundër Arbërisë sundimtarin e Zetës, Gjergjin, që ishte fqinji i Arbërisë në Drin, por kjo nuk e tronditi Dhimitrin.

Principata e Arbërisë pati marrëdhënie të mira politike e tregëtare me Raguzën. Këtë na e dëshmon marrëveshja e lidhur midis këtyre dy vendeve, e para marrëveshje ndërkombëtare që njohim, e dalë nga kancelaria e principatës së Arbërisë. Prej marrëveshjes është ruajtur vetëm pjesa që përmban detyrimet e palës arbëreshe. Dokumenti është nënshkruar nga arhondi i madh Dhimitri dhe 14 bujarë të tjerë arbëreshë, është shkruar latinisht dhe nuk ka datë. Sipas marrëveshjes Dhimitri merrte përsipër të ruante paqen me Raguzën, të zhvillonte tregëti me të dhe të mbronte të drejtat e tregëtarëve raguzanë brenda kufijve të Principatës së Arbërisë. Në tekstin e marrëveshjes thuhet:

"Unë, Dhimitri, me hir të Zotit panhypersevast dhe arhond i madh, betohem mbi të katër ungjijt e shenjtë të perëndisë se pa mashtrim dhe pa qëllim të keq do të kem paqe të sigurtë me qytetin e Raguzës dhe me gjithë njerëzit raguzanë dhe do ta ruaj përherë (paqen) sa të kem jetë dhe sa të jem gjallë në mënyrë që raguzanët të kalojnë shëndoshë e të sigurtë nëpër të gjithë tokë time pa taksë doganore, të lirë e të sigurtë në të gjitha të drejtat e tyre qoftë për tokë qoftë për det. Dhe sikundër unë po betohem për këtë dhe po e përforcoj, ashtu urdhëroj të gjithë njerëzit e mi që të betohen për këtë dhe t'i mbahen me besnikëri për të gjitha ditët e jetës së tyre".

Presioni i Venedikut mbi principaten e Arbërisë u largua më 1913 kur Despotati i Epirit, duke shfrytëzuar kryengritjen më 2 e fisnikëve që shpertheu në Durrës, pushtoi krejt dukatin dhe u shtri, pak më vonë, deri në Shkodër. Por me këtë shtrirje presioni venedikas u zëvendësua me presionin e despotëve të Epirit.

Dhimitri, vdiq rreth vitit 1216, pa lënë, siç duket, trashëgimtar. E veja e tij, Komnena, që mbante të drejtën e trashëgimisë, u martua me një bujar arbëresh, Grigor Kamonën, i cili zuri vendin e Dhimitrit si sundimtar i Arbërisë. Ndërkohë, Despotati i Epirit i forcuar arriti të fuste nën vartësine e vet Principatën e Arbërisë. Grigor Kamona u detyrua ta njihte vehten vasal të despotit.

Për mjaft kohë mungojnë burimet historike për fatet e mëtejëshme të principates së Arbërisë. Gjatë viteve 1216-1253 Arbëria u shkel disa hërë nga Despotati i Epirit, Perandoria Bizantine e Nikes dhe Mbretëria Bullgare që ishin në luftë me njëra tjetrën.

Arbëria

Ngritja e qyteteve
në shek. XII
Thema e Durrësit
në shek. XIII
Grindjet Kishëtare
në shek. XII
Arbëria në fund
të shek. XII
Principata e Arbërisë
Despotati i Epirit
Kryengritjet e arbëreshëve të shek. XII
Arbëria në vitet 1260-1270
Mbretëria e Arbërisë e Anzhuinëve
Mbretëria e Arbërisë në fillim të shek. XIV
Arbëria nën Sundimin Serb
Kryengritjet e Malësorëve Shqiptarë
Qytetet në shek. XIV
Anarkia Feudale
Komunet Qytetare Autonome
Principata e Durrësit
Principata e Shkodrës
Despotati i Artës
Arsimi
Kështjellat
Arkitektura
Piktura


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003