Faqja Kryesore  >> Historia  >> Arberia
 

Historia e Shqipërisë - Arbëria

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Mbretëria e Arbërisë në fillim të shek. XIV

Perandori bizantine nuk ishte në gjendje ta forconte sundimin e vet në tokat që pushtonte. Pasi u larguan anzhuinët, shteti sërb i Rashës u shtri në tokat e Arbërisë duke pushtuar edhe Durrësin. Këto lufta morën fund përkohësisht me marrëveshjen që u bë më 1299 midis perandorit bizantin dhe mbretit serb, sipas së cilës kufiri midis tyre u caktua në lumin Shkumbin. Bizantinët kishin tani vetëm Shqipërinë e jugut, por më 1301 ata e shtrinë përsëri në dorë Durrësin.

Anzhuinët nuk hoqën dorë nga planet për të rivendosur sundimin e tyre në Shqipëri. Pas përgatitjesh të gjata, Filipi i Tarentit, nipi i Karlit të I të Anzhuve zbarkoi dhe pushtoi më 1304 qytetin e Durrësit, duke mëkëmbur edhe një herë Mbretërinë e Arbërisë.

Edhe Filipi u përpoq të tërhiqte pas vehtes feudalët arbëreshë. Po atë vit, Durrësit dhe shumë bujarëve arbëreshë që banonin midis lumejve Mat e Vjosë u siguroi privilegje të veçanta. Në një mesazh të dërguar në shtator 1304 ai përshëndeste prelatët e kishave, kontët, baronët, zyrtarët, bujarët dhe qytetarët e Shqipërisë dhe u siguronte privilegjet e dhëna nga Karli I. Dy familjeve feudale arbëreshe, Blinishtëve dhe Matarangëve, pas faljes që u bëri për qëndrimin armiqësor të mëparshëm, u siguroi tokat, zotërimet, të drejtat dhe të gjitha pasuritë, imunitetet, liritë dhe u dha titullin e kontit. Këtë radhë anzhuinët emëruan në ofiqet e larta edhe feudalë shqiptarë. Kështu për shembull. Guljelm Blinishti, ungji i të cilit më 1279 që burgosur si armik i tyre, tani më 1304 u emërua mareshal i Arbërisë. Filipi u përpoq gjithashtu të merrte me të mire edhe bashkësitë fshatare arbëreshe duke u premtuar edhe atyre privilegje. Këtë radhë anzhuinët ua respektuan deri diku privilegjet e premtuara bujarëve arbëreshë dhe, duke parë fuqinë e tyre politike, që gëzonin në Shqipëri u përpoqën të mbështeteshin kryesisht mbi ta.

Planet a anzhuinëve për të zgjeruar sundimin në krejt Shqipërinë ranë në kundërshtim me synimet e mbretit serb, Uroshit të II Milutinit, në duart e të cilit ndodheshin tokat e Shqipërisë deri në Ishëm dhe që përdorte si Filipi i Tarentit, titullin "mbret dhe kryezot i Arbërisë". Këto kontradikta sollën luftën midis tyre. Me ndihmën e papës, anzhuinët organizuan kundër serbëve, një koalicion të ri ku morën pjesë krahas Filipit të Tarentit, mbreti i Hungarisë e bani i Kroacisë. Papa u bëri thirrje peshkopëve frëngj që kishin mbushur kishat e Shqiperisë të ndihmonin anzhuinët. Me letra të veçanta ai ftoi edhe bujarët arbëreshë që ndodheshin nën sundimin e serbëve t'i kthenin armët kundër mbretit të Rashës, armikut të fesë, siç e quante atë papa.

Luftimet filluan në korrik të vitit 1319. Por shteti i Rashës u bëri ballë ushtrive të koalicionit dhe bile mundi të pushtonte përkohësisht edhe Durrësin.

Anzhuinët u orvatën më vonë të organizonin një kryqëzatë të re. Për këtë qëllim u vu përsëri në lëvizje kleri katolik që vepronte në Shqipëri. Kryepeshkopi i Tivarit, Guljelm Adami, i paraqiti më 1332 mbretit të Francës një raport i cili më vonë i është atribuar gabimisht një murgu me emër Brokard. Sipas tij, në ketë kryqëzatë, rolin kryesor do ta luanin feudalët arbëreshë të cilët mund të "nxirrnin 15 mijë kalorës burra të fortë, trima dhe luftëtarë të mirë". Por edhe kjo kryqëzatë dështoi.

Shteti sërb, nën sundimin e Stefan Dushanit (1333-1355) u forcua dhe, duke përfituar nga tatëpjeta e Perandorisë Bizantine, brenda pak kohe mundi të shtrihej në Thesali e Maqedoni. Ai vuri në rrezik edhe sundimin e anzhuineve në Shqipëri. Mbreti anzhuin, Robert, sapo hipi në fron më 1333, emëroi të birin Karlin kapitan të Durrësit, dhe ky në luftën kundër serbëve mbështeti shpresat vetëm te feudalët arbëreshë.

Edhe feudalët arbëreshë nga ana e tyre iu trëmbën rritjes së shpejtë të fuqisë së shtetit serb, prandaj qenë të gatshëm të merreshin vesh me mbretin anzhuin. Për një marrëveshje me atë qenë edhe disa bujarë, të cilët deri atëherë kishin mbajtur qëndrim armiqësor ndaj anzhuinëve. Në këtë kohë në Shqipëri, nga radhët e bujarëve, dy prej tyre luajtën një rol të rëndësishëm. Njëri ndër to ishte Tanush Topia, i cili i kishte pronat midis Durrësit e Tiranës. Tjetri ishte Andrea Muzaka, pronat e të cilit ndodheshin midis lumejve Shkumbin e Seman.

Për të siguruar aleancën e bujarëve arbëreshë Roberti u premtoi këtyre më 1336 ndihmën e tij. Po atë vit erdhi një ushtri nën komandën e djalit tjetër të Robertit, Ludovikut, i cili bëri në fund të vitit një marrëveshje me Andrea Muzakën. Me këtë marrëveshje Ludoviku i njohu Andrea Muzakës titullin e "despotit të Arbërisë", i zotohej se do ta mbronte nga sulmet e "rebelëve" dhe "barbarëve" siç i quanin malsorët dhe fshatarët që në këtë kohë kishin ngritur krye kundër qeveritarëve feudalë, se nuk do të lejonte asnjë njeri të dënonte për qëndrimin e mëparshëm armiqësor, se do të forconte zakonet e mbretërisë së Arbërisë me kusht që të mos ishin në kundërshtim me ato të mbretërisë së Siçilisë. Ai i siguroi Andrea Muzakës pronat, i premtoi atij dhe farefisit të tij të drejtat dhe nderet feudale. Si garanci, Ludoviku i kërkoi që një nga djemtë a tij të qëndronte si peng besnikërie në Durrës. Dy vjet më vonë, më 1338, anzhuinët mundën të afronin edhe Tanush Topinë. Karli i njohu këtij si zotërime feudale tokat midis lumejve Mat e Shkumbin, titullin, kont dhe një shumë prej 1.000 në vit të ardhurat e Durrësit, sidomos të kriporeve.

Këto masa tregonin se sundimi anzhuin në Shqipëri varej në një shkallë të madhe nga qëndrimi i feudalëve arbëreshë. Në fakt, tani postet kyçe të Mbretërisë ranë në duart e feudaleve arbëreshë, si vasale të mbretit anzhuin.

Arbëria

Ngritja e qyteteve
në shek. XII
Thema e Durrësit
në shek. XIII
Grindjet Kishëtare
në shek. XII
Arbëria në fund
të shek. XII
Principata e Arbërisë
Despotati i Epirit
Kryengritjet e arbëreshëve të shek. XII
Arbëria në vitet 1260-1270
Mbretëria e Arbërisë e Anzhuinëve
Mbretëria e Arbërisë në fillim të shek. XIV
Arbëria nën Sundimin Serb
Kryengritjet e Malësorëve Shqiptarë
Qytetet në shek. XIV
Anarkia Feudale
Komunet Qytetare Autonome
Principata e Durrësit
Principata e Shkodrës
Despotati i Artës
Arsimi
Kështjellat
Arkitektura
Piktura


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003