Faqja Kryesore  >> Historia  >> Arberia
 

Historia e Shqipërisë - Arbëria

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Grindjet Kishëtare në shek. XII

Në sajë të dhuratave dhe të privilegjeve që kishte gëzuar për shekuj me radhë, Kisha në Shqipëri si dhe në vendet e tjera ishte- kthyer në një pronare e madhe tokash, pronarja më e madhe e tokave në mesjetë. Si e tillë ajo ishte bërë një organizatë e fuqishme feudale e cila shfrytëzonte me mënyra të ndryshme masat fshatare. Ajo nxirte nga fshatarët parikë rentën feudale, merrte përsipër mbledhjen e taksave shtetërore dhe grumbullonte pasuri të mëdha në formën e dhuratave që i jepnin asaj besimtarët e krishterë. Si organizatë feudale, kisha e kishte kthyer ideologjinë e saj në një ideologji për mbrojtjen e gjithë rendit feudal. Në Shqipëri në shek. XII kishte rreth 20 peshkopata. Në fillim të shek. XII peshkopatat e Shqipërisë veriore vareshin nga kryepeshkopata katolike e Tivarit, ato të Shqipërisë qëndrore, nga mitropolia e Durrësit kurse ato të Shqipërisë jugore nga kryepeshkopata e Ohrit, këto dy të fundit të lidhura me Patrikanën e Kostandinopojës. Një pjesë nga të ardhurat që nxirnin, peshkopatat dhe manastiret ua dërgonin institucioneve më të larta.

Selitë qëndrore të të dy kishave të krishtera, Roma dhe Kostandinopoja, ishin të interesuara ta rritnin sa më tepër numrin e peshkopatave që kishin në vartësi, nga të cilat siguronin të ardhura të mëdha. Për këtë arsye, lufta e hapur që filloi pas mesit të shek. XI midis dy kishave vazhdoi me ashpërsi më të madhe gjatë shek. XII. Peshkopët, duke u ndodhur nën kërcënimin e papës së Romës ose të patrikut të Kostandinopojës e ndërronin ritet sipas gjendjes politike duke kaluar herë në anën e katolicizmit, herë në atë të ortodoksisë. Por në shek. XII, lufta nuk u zhvillua vetëm midis kishave të dy riteve të krishtera, por edhe midis vetë kryepeshkopatave të të njëjtit rit. Nga këto, veçanërisht e ashpër qe lufta që u zhvillua midis tri kryepeshkopatave katolike, të Raguzës, Spalatos dhe Tivarit për çështjen e vartësisë së Tivarit. Në fillim Roma e lidhi kryepeshkopatën e Tivarit me Raguzën. Kundër këtij vendimi u ngritën peshkopët e Tivarit të cilët kërkonin të ishin më vehte. Këta kishin edhe përkrahjen e peshkopatave katolike të Shqipërisë. Kundër Raguzës u ngritën më vonë edhe kryepeshkopët e Spalatos. Për të shuar grindjen, në fund të shek. XI. Roma e kënaqi Raguzën duke i dhënë asaj nën vartësi mitropolinë e Spalatos kurse Tivarin e bëri një kryepeshkopatë më vehte. Këtë vendim nuk e pranuan as Raguza, as Spalatua. Lufta midis tyre vazhdoi. Kjo e detyroi Vatikanin të kthehej përsëri në vendimin e parë duke i kaluar peshkopatat e Shqipërisë nën vartësinë e Raguzës. Përpara rezistencës së peshkopatave katolike shqiptare papa Kalisti i II me urdhër i detyroi më 1120 peshkopët e Shqipërisë veriore të njihnin epërsinë e Raguzës. Më 1153 papa Anastasi IV i shkarkoi nga detyra peshkopët e Drishtit e të Ulqinit sepse nuk iu bindën urdhërave të Romës. Papa Aleksandri i III mallkoi peshkopët e Tivarit dhe Ulqinit sepse nuk e njihnin vartësinë nga Raguza. Kjo luftë vazhdoi edhe më vonë deri sa rreth mesit të shek. XIII. kryepeshkopata e Tivarit u njoh përfundimisht si një kryepeshkopatë më vehte.

Ndërkohë vazhdonte lufta edhe midis dy kishave të krishtera. Gjatë gjysmës së dytë të shek. XII kisha katolike futi nën ndikimin e vet edhe peshkopin e Arbërisë që e kishte selinë në Krujë, kurse peshkopi i Lezhës vazhdonte të varej gjithnjë nga mitropoliti ortodoks i Durrësit. Në themel të këtyre lidhjeve çështja ritit kishtar nuk luante ndonjë rol të rëndësishëm. Për këtë na flet qartë një raport i vitit 1167, sipas të cilit Lazari. peshkopi i Arbërisë, e deklaroi legatëve të papës se dëshironte të ruante, sa të ishte e mundur, ritin orthodoks megjithëse binte në kundështim me shumë zakone të kishës romake.

Mbi gjendjen e klerit dhe spekullimet që ai kryente, na flasin vendimet e sinodit të peshkopatave katolike të Shqipërisë që u mbajt në Tivar më 1199. Nga vendimet e këtij sinodi del qartë se kleri ushtronte tregëtinë e gjërave "të shenjta", spekullonte me sekretin e rrëfimit, me ndarjen e të dhjetave, me shugurimin e priftërijve, përvehtësonte padrejtësisht thesarët e kishës dhe, veç të tjerave, mbante skllevër katolikë. Për të vendosur disiplinën kishtare krejtësisht të çthurur, sinodi ndaloi martesën e priftërijve katolikë, të cilët, si duket, martoheshin njësoj si dhe priftërijtë orthodoksë, ndaloi mbajtjen e mjekrës, zakon që, siç dihet, është vetëm për priftërinjtë e kishës orthodokse. Në një gjendje jo më të mirë ndodhej edhe kleri ortodoks. Këto dëshmojnë nga njëra anë për degjenerimin e klerit dhe nga ana tjetër për rrëmujën që kishte sjellë në Shqipëri lufta midis dy kishave.

Arbëria

Ngritja e qyteteve
në shek. XII
Thema e Durrësit
në shek. XIII
Grindjet Kishëtare
në shek. XII
Arbëria në fund
të shek. XII
Principata e Arbërisë
Despotati i Epirit
Kryengritjet e arbëreshëve të shek. XII
Arbëria në vitet 1260-1270
Mbretëria e Arbërisë e Anzhuinëve
Mbretëria e Arbërisë në fillim të shek. XIV
Arbëria nën Sundimin Serb
Kryengritjet e Malësorëve Shqiptarë
Qytetet në shek. XIV
Anarkia Feudale
Komunet Qytetare Autonome
Principata e Durrësit
Principata e Shkodrës
Despotati i Artës
Arsimi
Kështjellat
Arkitektura
Piktura


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003