Faqja Kryesore  >> Historia  >> Arberia
 

Historia e Shqipërisë - Arbëria

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Kështjellat

Kështjellat u ndërtuara ose të rindërtuara në Shqipëri gjatë kësaj periudhe i ruajnë edhe sot karakteristikat kryesore të dikurëshme.

Sikurse më parë edhe tani çdo qytet kishte kështjellën e vet. Por duke u zgjeruar, qytetet dolën jashtë mureve të kështjellës, ku u ngritën lagje të veçanta. Tani qytetet ndaheshin zakonisht në dy pjesë: në kalanë ose qytetin e sipërm dhe në varoshin ose qytetin e poshtëm.

Kështjellat në shumicën e rasteve ishin ndërtuar mbi majën e një kodre të rrethuar pjesërisht nga shkëmbij natyrorë, pjesërisht nga mure të lidhura me llaç. Këtu ndodhej selia e qeveritarit, shtëpitë e fisnikëve dhe ndërtesa të tjera. Tipe më interesante të kështjellave të kësaj kohe paraqesin ato të Shkodrës, Beratit, Krujës, etj. Kështjella e Shkodrës me gjithë rrënimet dhe rindërtimet që ka pësuar gjatë shekujve të sundimit turk, i ruan akoma gjurmët e strukturës së saj të brendëshme e të jashtme që ka pasur në shek. XIV. Muret e rrethimit të kështjellës janë përforcuar me tetë kulla mbrojtëse. Veç kësaj ato janë rrethuar me nga një hendek të gjerë e të thellë. Kështjella kishte vetëm një hyrje të siguruar me tri porta, midis të cilave kishte oborre dhe koridore të përforcuara. Zona brenda mureve ishte e ndarë në tri pjesë; në pjesën e mesme ndodhej kisha katedrale kushtuar Shën-Stefanit, patronit të qytetit. Në pjesët e tjera ndodheshin godinat kryesore zyrtare bashkë me shtëpitë e funksionarëve dhe fisnikëve si edhe ndërtesa banimi, magazinat dhe sternat e ujit. Një strukturë pak a shumë të tillë ka edhe kështjella e Beratit, muret e sotme të së cilës janë rindërtuar në fillim të shek. XIII prej Mihal Engjëll Komnenit, despotit të Epirit. Hyrja e kështjellës është siguruar me një sistem mbrojtës që përbëhet nga kulla katërkëndëshe dhe dy porta, midis të cilave ka oborr dhe korridore. Në pjesën e brendëshme të kështjellës, ndodhet edhe sot akoma një nga lagjet e qytetit.

Në varosh ndodheshin shtëpitë e shtresave të gjëra të popullit, punishtet dhe dyqanet e zejtarëve. Veprimtaria kryesore ekonomike e qytetit dhe e krahinës që varej prej tij, përqëndrohej në qytetin e poshtëm. Nga një here, si p.sh. në Shkodër, edhe qyteti i poshtëm ishte i rrethuar me mure mbrojtëse.

Gjatë shek. XIII-XIV e ndërtuan edhe kështjella më të vogla. Të tilla janë sidomos që kështjellat që u ndërtuan në grykat e lumejve të Shqipërisë, si në Spinaricë (në grykën e Vjosës), në Pirg (në grykën e Semanit), në Bashtovë (në atë të Shkumbinit), në Rodon (gryka e Ishmit), Shëngjin (gryka a Drinit), etj. Qëllimi i këtyre kështjellave ishte të mbronin skelat tregëtare që e formuan këtu si pasojë a rritjes së marrëdhënieve tregëtare të Shqipërisë me viset e ndryshme të Adriatikut. Nga këto kështjella, ajo që ruhet sot në gjendje pak a shumë të mire është kështjella a Bashtovës. Planimetria e saj është katërkëndëshe, me nga një kullë të rrumbullakët në të katër skajet dhe midis tyre nga një kullë katërkëndëshe. Muret e trasha, të cilat janë të lidhura me llaç, kanë sipër tyre bedena dhe janë përshkuar në shumë pika, sikurse edhe kullat, me frëngji, për të lehtësuar mbrojtjen. Brenda mureve ndodheshin ndërtesa banimi, depo ushqimesh e municionesh. Rojet banonin nëpër kullat.

Një tjetër tip kështjellash qenë ato që u ndërtuan në formë kullash në viset malore nga feudalët shqiptarë. Zakonisht të ndërtuara në vende strategjike, nga ana arkitektonike ato ishin të thjeshta. Gjurmët e disa prej tyre duken edhe sot në Guribardhë (Mat), në kalanë e Lekës, në kullën e Turanit (Korçë) etj.

Arbëria

Ngritja e qyteteve
në shek. XII
Thema e Durrësit
në shek. XIII
Grindjet Kishëtare
në shek. XII
Arbëria në fund
të shek. XII
Principata e Arbërisë
Despotati i Epirit
Kryengritjet e arbëreshëve të shek. XII
Arbëria në vitet 1260-1270
Mbretëria e Arbërisë e Anzhuinëve
Mbretëria e Arbërisë në fillim të shek. XIV
Arbëria nën Sundimin Serb
Kryengritjet e Malësorëve Shqiptarë
Qytetet në shek. XIV
Anarkia Feudale
Komunet Qytetare Autonome
Principata e Durrësit
Principata e Shkodrës
Despotati i Artës
Arsimi
Kështjellat
Arkitektura
Piktura


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003