Faqja Kryesore  >> Historia  >> Sundimi turk
 

Historia e Shqipërisë - Pushtimi Turk

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Riorganizimi Administrativ

Rritjes shumë të madhe të perandorisë së osmallinjve nuk i përshtatej më organizimi shtetëror që patën bërë sulltanët turq gjatë shek. XV. Brënda kufijve të saj tani banonin në mori popujsh të kombësive të ndryshme të cilet formonin një shumicë dërmuese përballë popullsive turke. Ata nuk ndodheshin në të njëjtën shkallë zhvillimi ekonomik e shoqëror. Dispozitat ligjore të redaktuara rreth mesit të shek. XV në kanunnamenë e sulltan Fatihut nuk i përshtateshin gjëndjes se re të perandorisë.

Përveç kanunnamesë së sanxhakut dhe shtesave të mëvonëshme kadilerët e Shqipërisë mbështeteshin gjithashtu edhe në kanunnamene qëndrore që njihet me emrin "kanunamea e sulltan Sulejmanit" e kodifikuar pas mesit të shek. XVI e cila përmblidhte dispozitat themeltare të regjimit feudal-ushtarak dhe të marrëdhënjeve sociale-ekonomike të krejt perandorisë së osmanllijve.

Kanunametë e sanxhaqeve të ndryshme të Shqipërisë kishin, përsa u përket normave kryesore të regjimit feudal-ushtarak, pika takimi midis tyre. Ato të gjitha kishin për qëllim të mbronin pronësine feudale-ushtarake mbi tokën, interesat centralizuese të pushtetit otoman si dhe ato të feudalëve-spahij. Por, në mjaft raste, përsa u përkiste hollësive ato kishin ndryshime nga njëra tjetra të cilat pasqyronin shkallën jo të barabartë të zhvillimit ekonomik e shoqëror të popullsisë së sanxhaqeve të Shqiperisë.

Sundimi Turk

Timaret në Shek. XVI
Riorganizimi Administrativ
Marrëdhëniet Tregtare
Marrëdhëniet Agrare
Zhvillimi i Qyteteve
Kryengritjet e 1571
Kuvendet e Matit
Ekspeditat Turke
Projekti i Pjetër Budit
Përhapja e Islamizmit
Kryengritjet e Shek. XVII
Rezultatet e Kryengritjeve
Arsimi në shek. XVII
Fillimet e Letërsisë
Arkitektura
Piktura


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003