Faqja Kryesore  >> Historia  >> Sundimi turk
 

Historia e Shqipërisë - Sundimi Turk

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Piktura në shek. XVI-XVII

Sundimtarët turq e kufizuan artin e pikturës vetëm në dekorimin e xhamive me arabeske dhe me citate nga kurani të pikturuara me kaligrafi arabisht.

Piktura kishtare, me gjithë kushtet e vështira që u krijuan nga sundimi turk, nuk e ndërpreu zhvillimin e saj. Përkundrazi, tani kur kishat nuk mund të zbukuroheshin nga jashtë, gjithë kujdesi i besnikëve dhe i vetë artistëve iu kushtua dekorimit të tyre të brendëshëm. Të mbështetur në traditat artistike dhe ne ndihmën e pakursyer të besnikëve, mjeshtërit piktorë e vazhduan veprimtarinë e vet duke zbukuruar me ikona e afreske kishat e vjetra të dëmtuara si dhe kishat e reja. Kërkimet që janë bërë gjatë këtyre viteve të fundit kanë nxjerrë në dritë një numur të madh pikturash me vlerë artistike, të panjohura më parë, nga të cilat vetëm disa kanë nënshkrimin e autorëve.

Disa nga afreskët dhe ikonat që ruhen sot u përkasin artistëve të shek. XVI. Të këtilla janë afreskët e piktorëve anonimë që kanë pikturuar më 1506 në kishën e Shën-Mitrit në Poliçan (Gjirokastër), ato të pikturuara më 1525 në kishën e Shën-Marisë në Dhërmi (Himarë), afresket e pikturuara më 1604 në kishën e Shën-Kollit në Shelcan (Shpat), etj. Disa nga këta artistë anonimë kanë dhënë vepra me vlerë artistike. Por piktorët më të talentuar të shek. XVI-të dhe pothuajse të krejt artit mesjetar shqiptar, janë mjeshtrit shqiptarë Onufri dhe biri i tij Nikolla.

Këta artistë kanë qenë ose meshtarë ose besimtarë të kishës ortodokse. Si të tillë, këta kanë lënë pa dyshim gjurmë në traditat e artit tipik bizantin. Por në veprat e tyre ata u shkëputën ku më shumë e ku më pak nga normat e këtij arti dhe kanë futur në të tipare origjinale, duke u dhënë shenjtorëve jetë dhe pamjen e njerëzve të kësaj bote.

Të mbështetur në traditat artistike vendëse, piktorët popullore shqiptarë, me personalitetin e tyre artistik dijtën t'i shndërrojnë ndikimet e huaja duke i pajtuar ato me kushtet dhe nevojat e vendit të vet. Në sajë të talentit të tyre, arti shqiptar i stilit bizantin arriti kulmin e zhvillimit të tij.

Për Onufrin dimë vetëm se qe prift dhe protopapë në Elbasan. Nga jeta e tij nuk kemi asnjë lajm tjetër përveç veprimtarisë artistike që ka zhvilluar rreth mesit të shek. XVI në pikturimin e dy kishave të Shpatit, njëra në Valesh (kisha ë Shën-Premtes), tjetra në Shelcan (kisha e Shën-Kollit), si edhe në kishën e Shën-Thodhorit në Berat. Onufri qe mjeshtër i vërtetë i artit të afreskëve. Tematika e veprave të tij është tematikë krejtësisht kishtare, me motive të botës spirituale që kërkonte kisha. Por këtë motiv ai e ka veshur me realizëm, dhe është pikërisht në këtë vështrim largimi i tij nga kanonet e artit klasik bizantin. Këtë e tregon sidomos vepra me e përsosur e tij "Grigor Theologu" në Valesh. Në portretin e "Grigor Theologut" mjeshtri i talentuar, përveç përpjestimeve të përsosura natyrore, ka ditur ti japë figurës një pozicion të përshtatur me lëvizje të matura prej plaku, me petka plot lëvizje, me një kombinim të përsosur ngjyrash në fytyrë dhe me një shprehje mendimtare të lartë. Këtu Onufri ka arritur një harmoni në kombinimin e anës natyrore me atë shpirtërore në mënyrë artistike. Elementë realistë ka edhe në vepra të tjera të Onufrit, te afresku "Profeti David" dhe "Profeti i panjohur" që ndodhen në kishën e Shelcanit, te afresku "Gratë që qajnë nën kryqin" (në kishën e Valcanit), etj. Fytyrat e shenjtorëve, të pikturuara nga Onufri, kanë hollësira natyrore, ruajnë përpjestimet e gjymtyrëve dhe kanë prehje që i bëjnë ato jo fytyra të ngrira, siç përcaktonin kaonet bizantine, por të gjalla me jetë, me lëvizje. Veç, kësaj, idividualizmi i portreteve është tepër i theksuar. Ato ndrynojnë shumë prej njëri-tjetrit, dhe duken sikur janë marrë nga jeta e përditëshme.

Edhe pikturimi i natyrës prej Onufrit është i gjallë, megjithëse ai ka pikturuar fare pak objekte nga natyra. Në kalorësit strategë, megjithëse të dëmtuara shumë, të bie në sy gjallëria e kuajve të tyre sidomos ai i "Shën-Gjergjit".

Artisti që ju afrua në mjeshtëri Onufrit qe biri i tij, Nikolla. Punime të tij ruhen në kishin e Shën-Mërisë së Vllahernës në kështjellën e Beratit, të cilën Nikolla e ka restauruar me 1578. Kulturën artistike Nikolla e ka marrë pa dyshim në punishten e atit të tij. Por ai nuk qe kopjues i artit të Onufrit, përkundrazi, Nikolla ka artin e vet të veçantë ku pasqyrohet një personalitet artistik që ndryshon nga ai i atit të tij. Ndaj traditave të stilit bizantin, Nikolla ishte më konservator se Onufri.

Onufri çeli një rrugë të re në artin e pikturës shqiptare. Por veprat e tij të mbyllura në pak kisha, në kushtet e copëzimit feudal dhe të trazirave të përherëshme, nuk mundën të ndikonin mbi edukimin e artistëve të mëvonshëm. Përkundrazi, kur në shek. XVII u rrit roli i Malit të Shenjtë si qendër artistike dhe kulturale e trashëgimit bizantin, arti i pikturës kaloi në stil grafik e shablon. Ky stil u përhap në Shqipëri me anë të murgjëve shqiptare e të huaj që edukoheshin në Malin e Shenjtë. Megjithatë, gjatë shek. XVII mjaft piktorë të vendit tonë i ruajtën traditat e vjetra artistike. Disa prej tyre kanë bërë vepra të bukura. Të tillë qenë, për shembull, piktorët anonimë të kishës së manastirit të Shën-Prodhomit në Voskopojë (1634) dhe Mihali nga Jerma (Delvinë), autor i shumë afreskëve të pikturuara në manastirin e Kamenos (Delvinë), dhe në atë Kakomesë (Sarandë) në vitet 1672-1674.

Sundimi Turk

Timaret në Shek. XVI
Riorganizimi Administrativ
Marrëdhëniet Tregtare
Marrëdhëniet Agrare
Zhvillimi i Qyteteve
Kryengritjet e 1571
Kuvendet e Matit
Ekspeditat Turke
Projekti i Pjetër Budit
Përhapja e Islamizmit
Kryengritjet e Shek. XVII
Rezultatet e Kryengritjeve
Arsimi në shek. XVII
Fillimet e Letërsisë
Arkitektura
Piktura


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003