Faqja Kryesore  >> Folklor  >> Muzika Popullore
 

Folklor

   
   
   
   
   
   
 

 


 

Këngë Historike

Skënderbeu një menatë

E Skënderbuku një menat-e
E, çë me mbjodhi kumpanjinë,
E, çë me mbjodhh e me mbitoj-e
E, mish kapronj e ljepurish,
E me krena e fëlezazish.
E, kur më ish për me fermuar,
E, duall ndër balkunezit,
E shloj sit' ndë një rahj
E skamolen një spijun.
"E cili ndër ju më gjendi
E, të më vej' nd'atë rahj
E skamolenjë atë spijun".

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Koment
Si rrjedhojë e pushtimit të Shqipërisë nga Otomanët në vitin 1479 shumë familje shqiptare braktisën vendin e tyre dhe u strehuan në Itali. Në Italinë e Jugut edhe sot e kësaj dite gjenden komunitete Arbëreshësh të cilët kanë ruajtur gjuhë, zakonet, traditat dhe kulturën e të parëve të tyre. Këngët epikë për Skënderbeun janë pjesë të kësaj trashëgimnie.

Muzika Popullore

Hyrje

Këngë Nizamësh

Historike

Dashurie

Djepi

Vaje

Vajtim

Lirike

O Bilbil sakat, sakat

Karakteristike

Llazore


 

 

PĖRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003