Faqja Kryesore  >> Folklor  >> Legjenda
 

Legjenda

   
   
   
   
   
   
 

 


 

Këngë Legjendare të Metamorfozës

Këngët legjendare të metamorfozës janë patjetër më të hershme. Ato na flasin për një botëkuptim tepër primitiv të lidhur kryesisht me animizmin, me shpjegimin antropomorfik të dukurive të natyrës, me idenë e metamorfozës së dukurive dhe të objekteve etj. E tillë është, për shembull, kënga legjendare "Djali gjarpër" mbledhur ne Bregun e Matës. Në këtë këngë të bukur e të rrallë legjendare tregohet për një grua që pas nëntë vjet martese, lind një fëmijë gjarpër. Kur rritet, djali gjarpër kërkon të martohet me të bijën e mbretit. Pas martesës, e ëma habitet se si nusja është e kënaqur me një gjarpër që, siç thotë ajo, "e kam mnerë un çi e kam djalë"! Nusja i tregon se naten ai e hiqte këmishën e gjarprit dhe paraqitej si një djalë i pashëm. Nëna përgjon një natë dhe ia djeg këmishën. Djali vdes: "Shpirtin, nanë, mua ma ke marrë!/Kmishën n'zjarm ç'ma ke djegë ?/Edhe gjasht vjet nanë ti me pa pritë, /un vetë kmishën nanë e kisha hjekë". Kuptimi i legjendës në vështrim të parë të duket se kemi të bëjmë me konfliktin që has lindja e një familjeje të re në gjirin e një familjeje tjetër dhe kështu, për nusen djali është një dhëndër i bukur, i mirë, kurse për nënën një -gjarpër! Po kënga legjendare me sa duket ka edhe elemente të tjera që duhen interpretuar: 6 vjetet (shumëfish i numrit fatidik 3) martesa, florinjtë etj.
Për përpjekjet për konsolidimin e familjes se re, na flet edhe kënga legjendare arbëreshe "Parasten kontesha Kontë" (I thotë Kontesha Kontit). Konti nuk i bindet këshillës së nënës Konteshë që të mos gjuajë në malin e Kuçedres, mbasi mund ta pësonte, por, i nxitur nga nusja, ai shkon pikërisht në malin e Kuçedrës për të gjuajtur.
Doemos Kuçedra e zë dhe kërkon ta hajë, por Konti i lutet që ta lërë sa të shkojë te e ëma t'i kërkojë uratën. Dhe kështu ndodh vërtet, por nusja i del në krah dhe i thotë se do të shkonte edhe ajo bashkë me të te Kuçedra! Dhe nusja trime e lidh Kuçedrën që mahnitet nga forca e saj dhe i thotë: Çë gjëri më je ti vajzë ? "Jam e bija e hënës, /kam për babë diellin, /vetë jam vetim' e qiejve, /që bie maleve, /maleve e fushave/mbi kreninë e ligësinë".

Në këto ujëra noton edhe kënga legjendare mbledhur në Bregun e Matës "Ashike Imeri dhe Begzadja e Bardhë", që është nga krijimet më të bukura të folklorit tonë. Imeri e Begzadja i japin fjalën njeri-tjetrit, por nëna e Imerit që nuk e do Begzaden për nuse, e marton të birin me një tjetër. Natën e gjerdekut, Imeri nuk duron dhe vret veten. Begzadja merr vesh ç'ka ndodhur dhe vendos të vdesë pranë të dashurit. Nga marazi vdes edhe plaka. Krushqit i shtien në tri varre, pranë njeri-tjetrit (numri 3!). "Ku kish pasë Ashiku kryet,/bash te vorri ni dardhë i ka bi;/ku kish pasë njajo plaka kryet, /i ferr'e egër aty kite pa'dalë; /ku kish pasë Begzadja kryet/aty bike ni moll' e bukur".
Triumfi i dashurisë, vlerësimi i saj i lartë në krijimin e një familjeje ështe i qartë në vargjet e kësaj kënge legjendare.
Siç mund të vihet re edhe nga shembujt që sollëm, ndikimi turk bie në sy edhe në këngët tona legjendare, në mos tjetër në ndërrimin e emrave të personazheve, gjë që do ta shohim edhe me poshtë. Mbishtresa islamike në këngët tona legjendare është doemos e vonë dhe ndikimi i saj ndërlikon sadopak kërkimet e studiuesve. Sidoqoftë këngët tona legjendare janë krijuar o në lashtësinë e thellë, o në periudhën e sundimit të krishtërimit në trevat e Ballkanit. Islamizmi, që dëmtoi së tepërmi identitetin si të folklorit ashtu dhe të krejt mënyrës sonë të jetuari, sidomos në zonat fushore dhe në qytete, preku në anën e jashtme pasurinë e kulturës sonë, mbase edhe e zhduku (siç ndodhi me shumë këngë të Skënderbeut), por nuk krijoi këngë të reja legjendare, ato janë të gjitha, me sa duket, para robërisë turke.

Këngë Legjendare

Hyrje
Këngë Legjendare Historike
Këngë të Rinjohjes
Legjenda
Gjergj Elez Alia
Rozafati
Besa e Kostandinit
Ymer Agë Ulqini
E Bija e Hënës dhe e Diellit


 

 

PĖRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003