Faqja Kryesore  >> Historia  >> Sundimi bizantin
 

Historia e Shqipërisë - Sundimi Bizantin

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Stratiotët, krijimi i Themës së Durrësit

Me ndryshimet shoqërore që pësoi Bizanti pas dyndjes së sllavëve, me rreziqet që u shtuan nga sulmet e jashtme dhe nga kryengritjet e brendëshme, organizimi i mëparshëm ushtarak-administrativ i Perandorisë Bizantine ishte treguar i papërshtatshëm. Ushtria, e cila më parë përbëhej nga kolonë me shërbim ushtarak të detyrueshëm dhe nga mercenarë barbarë, tani ishte dobësuar në një shkallë të madhe. Numri i kolonëve ishte pakësuar dhe, veçanërisht në Ballkan, ishte zhdukur pothuajse krejtësisht. Mercenarët barbarë nuk tregonin asnjë interesim për luftën. Pa një disiplinë ushtarake, ata u bënë një mbështetje e pasigurtë për kufijtë e perandorisë, sidomos kur atë e kërcënonin nga jashtë persët, arabët dhe më vonë bullgarët.

Për të mëkëmbur fuqinë e vet ushtarake, Perandoria Bizantine shfrytëzoi në shkallë të gjerë fshatarësinë e lire. Duke përfituar nga fakti se gjatë kësaj kohe shumë fshatarë të lirë ishin xhveshur nga tokat e tyre dhe ishin larguar nga bashkësia, perandorët bizantinë u dhanë këtyre ngastra të vogla nga tokat e lira, me të drejtën e trashëgimit, me kusht që këta të kryenin shërbimin ushtarak, gjithashtu të trashëgueshëm. Në këtë mënyrë u krijua një shtresë e veçantë fshatarësh-ushtarë të quajtur stratiotë (nga greqishtja: ushtarë), të cilët gjatë kohës së paqës punonin tokat e tyrë kurse gjatë periudhës së luftave ishin të detyruar të vinin në ushtri. Ky organizim e çlironte në një masë të madhe Perandorinë Bizantine nga shpenzimet ushtarake dhe ngjallte deri diku interesimin e stratiotëve për luftë. Fshatarët që nuk i kishin humbur tokat e tyre, shteti bizantin i lehtësoi nga disa taksa shtetërore për t'i bërë stratiotë. Në shumë raste bashkësi të tëra, për t'u lehtësuar nga taksat shtetërore, morën përsipër detyrimin ushtarak: në këtë mënyrë pjestarët e tyre u bënë fshatarë-stratiotë.

Këto masa i dhanë mundësi Perandorisë Bizantine të zëvendësonte organizimin administrativ centralist e burokratik të mëparshëm, të krijuar në shek. VI, në të cilin pushteti civil ishte i ndarë nga ai ushtarak, me një organizim të ri ushtarak-administrativ të njohur me emrin sistemi i themave. Në bazë të këtij organizimi teritoret e perandorisë u ndanë në rrethe ushtarake, në thema.

Themat nuk u krijuan menjëherë, por herë pas here, sipas here, sipas nevojës që lindi Bizantit. Themet e para u krijuan në provincat e largëta të Azisë së Vogël, kurse në fund të shek. VIII filloi organizimi i themave në Ballkan. Në shek. IX Perandoria Bizantine filloi të rrezikohej nga perëndimi. Arabët, pasi kishin pushtuar Siçilinë, po përparonin në Gadishullin Italian dhe po e kërcënonin Bizantin me kalimin e tyre në Gadishullin Ballkanik. Bile reparte saraqenësh arabë zbarkuan edhe në bregdetin e Shqiperisë, në lumin Bunë dhe në afërsitë e Sarandës, ku nuk qëndruan veçse pak kohë. Po në këtë kohë teritoret e Shqipërisë kishin filluar të pushtoheshin nga shteti bullgar i kthyer tashmë në një perandori të fuqishme. Dalja e këtyre rreziqeve në zotërimet perëndimore të perandorisë i detyroi qeveritarët e Bizantit të organizonin këtu në çerekun e tretë të shek. IX dy thema të reja, të cilat e quajtën sipas kryeqëndrave të tyre: thema e Durrësit dhe ajo e Nikopojës. Në themën e Durrësit u përfshinë dy provincat e mëparëshme, ajo e Epirit të Ri dhe e Prevalit, prej lumit Vjosë në jugë deri në Malin e Zi në veri; kufijtë lindorë shtriheshin deri në lumin Drin. Në themën e Nikopojës u përfshinë teritoret e provinces së mëparëshme të Epirit të Vjetër që nga lumi Vjosë deri në gjirin e Artës. Me këtë organizim Durrësi u bë edhe qëndër kryepeshkopale, prej së cilës vareshin edhe peshkopatat e Shqipërisë së veriut meqenëse kryepeshkopata e Shkodrës tani u suprimua së bashku me provincën e Prevalit.

Çdo theme kishte ushtrinë e vet, prej afërsisht 10 mijë vetësh që përbëhej në shumicën e saj prej stratiotësh. Në krye të themes qëndronte strategu , i emëruar drejtpërdrejt nga perandori bizantin, i cili ishte komandant i forcave ushtarake të themes dhe në të njëjtën kohë ushtronte brenda saj pushtetin civil dhe administrimin e gjygjeve dhe të financave. Pranë strategut qëndronte një shtab funksionarësh të lartë ushtarakë e civilë, i përbërë prej domestikut (shefi i shtabit madhor), kartularit (shefi i rekrutimit ushtarak), prej disa kontësh të caktuar me detyra të ndryshme dhe prej funksionarësh të tjerë. Njëri nga këta funksionarë ishte protonoteri (gjykatësi i themës), i cili kryente funksionet e shefit të administratës civile, të drejtësisë dhe të financave dhe varej drejtpërdrejt nga Kostandinopoja. Strategët ishin të plotfuqishëm dhe konsideroheshin si zëvendësit e perandorit në theme; këta merrnin shpërblime të mëdha dhe mbanin tituj të lartë fisnikërie. Në fillim, strategët e Durrësit mbanin titullin patric, kurse ata të Nikopojës titullin dukë, që ishte një titull më i larti. Shpërblimin i tyre strategët i nxirnin nga një taksë e veçantë, e quajtur rogi që paguanin për këtë qëllim banorët e themës, (që këtej ka rrjedhur fjala e sotme e shqipes rrogë).

Organizimi ushtarak-administrativ i themave e rriti vetëm përkohësisht fuqinë mbrojtëse të Perandorisë Bizantine. Stratiotët nuk mundën t'i shpëtonin varfërimit dhe me kohë filluan t'i shisnin tokat. Gjatë shek. X, perandorët bizantinë u përpoqën ta ndalonin shitjen e tokave stratiote që sillte dobësimin e fuqisë së tyre ushtarake. Por, me gjithë masat e tyre, proçesi i shitjes së tokave nuk mundi të ndalej. Këto toka ranë kryesisht në duart e kartularëve, kontëve dhe oficerëve të themës. U forcua kështu edhe më tej shtresa e aristokracisë feudale ushtarake ose e dinatëve (greqisht = të fuqishmit), sikurse quheshin në këtë kohë në Bizant. Stratiotët e varfëruar punonin tani në tokat e dinatëve duke hyrë në vartësinë e tyre. Kështu thema u bë një hallkë e rëndësishme në procesin e formimit të marrëdhënieve feudale në Shqipëri. Duke pasur në dorë aparatin shtetëror dinatët ushtarakë i shtuan pronat e tyre edhe në kurriz të tokave të fshatarëve të lirë të bashkësive.

Me gjithë organizimin e themes së Durrësit dhe të Nikopojës, Bizanti nuk mundi to ndalte zgjerimin e Perandorisë Bullgare drejt perëndimit.


Sundimi Bizantin

Shqiptarët e hershëm


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003