Faqja Kryesore  >> Folklor  >> Humori
 

Humori

   
   
   
   
   
   
 

 


 

Rima

Edhe rima mund të shërbejë si mjet komik, në mënyrë të veçantë kur nënvizon kuptimin e kundërt të dy fjalëve. Ja shembuj:

-Yyyf na qelbe, për Zotin! - ia ban Dashja Ndues ne një mbledhje familjare. -Paske hangër huder!

Ndou e shef dhe ven re se ishte ngjye e lye:
-Ça me ba, mori Dashe? Dikush me hudër, dikush me pudër!

E qeshura hera-herës merr një ton të hidhur e të trishtueshëm, mbasi krijohet në një atmosfere krejt të papërshtatshme për humor, siç mund të jenë vdekje, fatkeqësitë etj. Në këto raste kemi të bëjmë me atë që teoricienët e quajnë humor i zi. Ky lloj humori është shumë i përhapur edhe në folklorin tonë.

Shembull:
Salja qe pa familje, pa punë, pa shpi. Në vitin 1927 dimni bani herët dhe qe i egër, me borë e ngricë. Salja u gjet ngushtë, se nuk kishte me se të përballonte vështirësitë e stinës, prandaj vendosi me veprue. Nji dite prej ditësh zehet keqas me patrullën e policisë dhe e kapin dhe e fusin mbrendë. Kur e qesin para trupit gjykues, prokurori i flet me t'egër:
-Prep ti këtu? Si s'u binde, ma!
-Pooo, se kam luejtë meç m'u bindë!
Prokurori kërkon dënimin me tre muej burg. Salja, sa e ndien, këcen dhe flet:
-Ju lutem, z. kryetar, z. prokurori ka lypë pak.
-Paak?
-Po! Me dënoni gjashtë muej!
-Po pse, neni ligjit kaq thotë.
-Nuk di ça'thotë ligja, unë di vetëm këtë: ku dreqin kam me shkue me këtë dimën? Zjerm jo, ushqim jo, veshje e mathje jo, pare jo... Ma mirë se në burg s'jam kërkund! Pra, me futni atje dhe, kur të dalin vera, me nxjerrni prep.

Humori

Anekdota


 

 

PĖRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003