Faqja Kryesore  >> Historia  >> Pashalleqet e medha  >> Janina
 

Historia e Shqipërisë - Pashallëku i Janinës

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Ali Pasha në Pashallëkun e Janinës

Në kohën kur Turqia ishte e zënë me luftën që i kishin shpallur Rusia (1787) dhe Austria (1788) dhe kur vëmendjen e vet Stambolli e kishte drejtuar në Shkodër. Ali Pashë Tepelena gjeti rastin të ndërmerrte një varg fushatash luftarake, për të formuar një pashallëk të madh dhe autonom.

Për t'ia arritur këtij qëllimi, Ali Pashës i duhej të ruante marrëdheniet e mira me sulltanin deri sa t'i thyente feudalët kundërshtarë dhe të forconte pozitat politike dhe fuqinë e vet ushtarake. Aliu iu bind formalisht fermanëve të sulltanit që e urdhëronin atë, më 1787, të merrte pjesë në ekspeditën e Mahmut Pashë Ajdosit kundër Shkodrës dhe pastaj, po atë vit, në luftimet në frontin e Danubit kundër rusëve. Por në të njëjtën kohë ai e kuptonte se për të formuar një pashallëk të madh atij i duhej të kishte përkrahjen jo vetëm të popullsisë vendase, por edhe të fuqive të mëdha që të njihnin atë sundimtar të këtij pashallëku, në rast se Turqia do të mundej. Prandaj qysh më 1787 ai hyri në kontakt me agjentë e Rusisë në Greqi dhe Shqipëri dhe me anën e tyre mundi të lidhej me kryekoman-dantin e ushtrive ruse, princin G. A. Potjomkin. Princi i dha premtime të zbehta Aliut dhe i vuri si kusht që të mos merrte pjesë në luftën kundër Rusisë. Për të ruajtur miqësinë me rusët, Aliu nuk qëndroi veçse pak kohë në frontin e Danubit. Me pretekstin më të parë u kthye në Terhallë dhe vitin tjetër pushtoi, siç u tha më parë, Pashallëkun e Janinës.

Më 1788 kur pushtoi Janinën, pozitat e Ali Pashës ishin, mjaft të dobëta. Qytetarët e shikonin me frikë dhe urrejtje sundimtarin e ri që kishte kaluar deri atehëre një jetë kaçaku dhe plaçkitësi. Feudalët e mëdhej ishin gjithnjë të fuqishëm dhe përpiqeshin akoma për të siguruar për vehte sundimin e pashallëkut. Marrëdhëniet me Portën e Lartë, për shkak të pushtimit me forcë të Janinës, ishin mjaft të ndera.

Por Ali Pasha brenda një kohe të shkurtër i përmirësoi pozitat e veta. Qysh në e ditët e para shpalli se do të administronte me drejtësi, do të vendoste qetësinë e brendëshme, do të ndiqte shkaktarët e trazirave dhe do të trajtonte njësoj të gjithë banorët, si shqiptarët edhe grekët, si myslimanet edhe të krishterët. Pastaj filloi ndjekjet kundër feudalëve kundërshtare, agallarëve derebej dhe koxhabashëve të fuqishëm të pashallëkut që nuk pranuan t'i nënshtroheshin autoritetit të tij. Në këtë fushatë ai nuk kurseu as feudalët që e kishin ndihmuar të pushtonte qytetin. Repartet e tyre i shpërndau. Mjaft kundërshtarë të tij u arratisën. Pastaj, në marrëveshje me kapedanët e martallozëve me të cilët kishte lidhje të vjetra, i ndoqi bandat e hajdutëve pjesërisht duke i çfarosur, pjesërisht duke i detyruar të largoheshin jashtë. Për të siguruar qetësinë vendosi garnizone ushtarake në qendrat kryesore të pashallëkut. Kundër atyre që shkaktuan trazira shpërtheu pesha e dënimit të pamëshirshëm të organeve të Aliut.

Në përfundim të kësaj fushate, në pashallëkun e Janinës bashkë me qetësinë u vendos edhe autotiteti i Ali Pashës. Sipas shprehjes së Haxhi Shehrretit, oborrtarit dhe apologjistit të Ali Pashës, në Pashallëkun e Janinës "qëngji mund të flinte pa frikë pranë ujkut".

Në të njëjtën kohë Ali Pasha i kushtoi kujdes të veçantë grumbullimit të të ardhurave fiskale. Për këtë qëllim vuri dorë mbi pasuritë e feudalëve të aratisur ose të burgosur, dhe mbi çifliqet e tyre së bashku me fshatrat që kishin në derebejllëk. Pjesën më të madhe të çifliqeve e ktheu në personale. Pjesën tjetër ua shpërndau agallarëve të vet. Nga këto të ardhura u dërgoi dhurata dhe ryshfete të majme funksionarëve të lartë të Stambollit. Me anën e dhuratave ai largroi dyshimet e qeverisë turke dhe siguroi kështu fermanët me të cilat sulltani e njohu atë sundimtar të Janinës, ndërsa birin e Veli Pashën, mytesarif të Terhallës.

Me të hollat që grumbulloi Aliu filloi ndërtimin dhe meremetimin e kalave si dhe organizimin e një ushtrie të përherëshme e të disiplinuar. Me të pergatitur ushtrinë, Ali Pasha filloi 1789 fushatën për zgjerimin e sundimit të vet.

Pashallëku
i Janinës

Pashallëqet Shqiptare
Ali Pasha në
Pashallëkun e Janinës
Zgjerimi i Pashallëkut
Marrëdhëniet e Jashtme
Nënshtrimi i Sulit
Forcimi i Pushtetit
të Ali Pashës
Acarimi i Marrëdhënieve
me Stambollin
Marrëdhëniet me
Eteristët Grekë
Prerja e Marëdhënieve
me Stambollin
Ekspedita Turke
Shembia e Pashallëkut
të Janinës


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003