Faqja Kryesore  >> Historia  >> Dobesimi i pushtetit turk
 

Historia e Shqipërisë - Dobësimi i Pushtetit Turk

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 


 

Tatëpjeta e Perandorisë Otomane

Rritja e shpejtë e Turqisë dhe kthimi i saj në një perandori të madhe, i detyroheshin regjimit feudal-ushtarak në të cilin ajo mbeshtetej së dhe antagonizmave që ekzistonin midis shteteve feudale të shumta dhe të përçara të Evropës në shek. XV-XVI, që i jepnin rast Turqisë të gëzonte një epërsi ushtarake dhe politike kundrejt tyre. Por, ndërkohe gjëndja e brëndëshme e Turqise dhe raporti i forcave në Evropë ndryshuan.

Në gjirin e regjimit feudal-ushtarak turk, qysh në shek. XVI, kur ai ndodhej në kulmin e lulëzimit të vet, filluan të zhvilloheshin kontradiktat e brëndëshme që kishin lindur bashkë me të. Sistemi feudal-ushtarak i perandorisë së osmanllijve, i lindur në luftë dhe për luftë, kërkonte lufta të vazhdueshme agresive, me qenë se si shteti ashtu dhe feudalët spahij burimin kryesor të pasurimit të tyre e gjenin në fushatat luftarake fitimtare. Por ky burim nuk ishte i pashterueshëm. Pushtimet turke shoqëroheshin zakonisht me shkatërrime të mëdha vlerash materiale të vendeve të nënshtruara, nga të cilat pastaj nuk nxirnin dot të ardhurat e shumta që u nevojiteshin vazhdimisht. Veç kësaj, plaçka që grabitej dhe haraçi që nxirej me dhunë, shpenzohej në mënyre jo produktive. Si rrjedhim, me gjithë të ardhurat e shumta që hynin në thesarin perandorak, Turqia mbeti pa një ekonomi që të siguronte të ardhura të përherëshme dhe progresive.

Gjatë shek. XVII, kur luftat fitimtare të perandorisë u bënë më të rralla dhe kur tani ato zhvilloheshin në kufij shumë të largët, në sytë e spahijve filluan të merrnin një rëndësi të veçantë tokat e timarëve apo zeameteve nga të cilat nxirnin të ardhura të sigurta dhe nuk kënkonin sakrificat që lypnin fushat luftarake. Qysh nga fundi i shek. XVI dhe në mënyrë të veçantë gjatë shek.XVII, spahijtë filluan të mos i respektonin më ligjet themeltare turke. Në kundërshtim me këto ligje, ata zunë të grumbullonin dy a më tepër timare në një dorë të vetme dhe të zgjeronin hassa-çifliqet në kurriz të tokave-bashtikë. Kështu, ndërsa në shekujt e kaluar burimin kryesor për pasurimin e tyre spahijtë e gjenin te luftat agresive, tani këtë burim ata e gjenin te timari apo zeameti dhe te rritja e pronës çifligare.

Me këtë ndryshim u lëkund baza e regjimit feudal-ushtarak turk, pasi spahijtë filluan të mos tregonin me intresimin e dikurshëm për fushatat luftarake të perandorisë, gjë që shpuri në dobësimin e fuqisë luftarake turke. Fitoret e perandorise tani u bënë më të ralla dhe, si rrjedhim, u pakësuan edhe të ardhurat nga luftat. Kjo, nga ana e saj, e shtoi edhe më tepër numrin e spahijve që i shmangeshin pjesëmarrjes në fushahat luftarake. Ndërsa në fund të shek. XVI thirrjes së sulltanit i përgjigjeshin gati 200 mijë spahij dhe xhebelij, në fund të shek. XVII numri i tyre zbriti në disa dhjetra mijë kalorës dhe, pak me vonë, në fillim të shek. XVIII, në pak mijra kalorës. Në këtë mënyrë çthurja e regjimit feudal-ushtarak turk, që sapo kishte filluar në shek. XVI, gjatë shek. XVII shkoi edhe më tej. Perandoria e osmanllijve hyri kështu në rrugën e tatëpjetës.

Dobësimi i Turqisë u shkaktua dhe nga faktorë të jashtëm. Me zbulimet e mëdha gjeografike që u bënë nga fundi i shek. XV dhe që u shfrytëzuan në shkallë të gjërë gjatë shek. XVI qëndra ekonomike botërore u shpërngul nga Mesdheu, një pjesë e mirë e të cilit ndodhej nën zotërimin turk, në bregdetin evropian të Atlantikut. Shtetet që përfituan nga këto zbulime, Anglia, Franca, Vendet e Ulta, Spanja u kthyen në shtete të centralizuara më të pasura. Në gjirin e tyre po rriteshin dhe po zhvilloheshin normat e ekonomisë së re kapitaliste të cilat gëzonin një epërsi të madhe ndaj ekonomisë feudale, që kishte hyrë në amulli. Bile gjatë shek. XVII, në Vendet e Ulta dhe në Angli ngadhënjeu revolucioni borgjez që i hapi rrugën zhvillimit shumë të shpejtë të marrëdhënjeve kapitaliste në këto vende. Perandona feudale e osmanllijve dhe, në mënyrë të veçantë, teritoret e saj ballkanike me një ekonomi të prapambetur u ndodhën tani nën ndikimin e mallrave të industrisë së vendeve të Evropës perëndimore. Depërtimi i këtyre mallrave i dha një shtytje të mëtejshme ekonomisë tregëtare monetare në teritoret turke dhe i shtoi kërkesat e feudalëve turq për të holla. Kjo i nxiti feudalët turq të shtonin në kulm shfytëzimit e fshatareve, të ndërhynin në veprimtarinë tregëtare, të shpërdoronin ofiqet shtetërore, të spekullonin në kurriz të thesarit perandorak, duke e shpejtuar me këtë mënyrë çthurjen e regjimit feudal-ushtarak dhe tatëpjetën e osmanllinjëve.

Disa qeveritare turq u orvatën të rimëkëmbnin forcën ushtarake të perandorisë me shpresë se do të shpëtonin Turqinë nga rënia. Më të rëndësishmit nga këta ishin vezirët e mëdhenj të familjes Qyprillij të cilët morën njëri pas tjetrit, gjatë gjysmës së dytë të shek. XVII, disa masa të rëndësishme. Masat e tyre synonin të vendosnin rregullin në administratën e degjeneruar të perandorisë, të përforconin disiplinën e çthurur të ushtrisë, të rregullonin sistemin fiskal, me qëllim që të kapërcenin krizën financiare të buxhetit shtetëror. Por masat e tyre nuk sollën veçse një përmirësim të përkohshëm. Eshtë pikërisht gjatë sundimit të vezirëve Qyprillij që ushtria e osmanllijve u ndal në dyert e Vjenës. Studimet e Hamerit (historiani austriak i Turqisë) tregojnë në mënyrë të pa kundërshtueshme, se organizimi i perandorisë turke ndodhej atëherë në një gjëndje çthurje dhe se disa kohë përpara kësaj, epokës së fuqisë dhe madhështisë otomane i kishte ardhur shpejt fundi".

Gjatë gjysmës së dytë të shek. XVII, në dëm të Turqisë u zhvillua edhe gjëndja politike në Evropë. Paqja e Vestfalisë (1648) me të cilën iu dha fund luftës tridhjetëvjeçare, solli forcimin e Francës, si pasojë, pakësoi interesimin që kjo tregonte më parë për Turqinë si aleate kundër Absburgëve të Austrisë. Nga ana tjetër, Absburgët, pas luftës tridhjetvjeçare që shënoi dështimin e politikës së tyre për nënshtrimin e princërve gjermane, i përqëndruan tërë forcat kundër Turqisë për t'i marrë kësaj Hungarinë. Në të njejtën kohë, pas bashkimit të Ukrainës me Rusinë (1653), kjo u ngrit si një fuqi e madhe dhe filloi luftat kundër Turqisë për dëbimin e kësaj nga tokat e pushtuara të Ukrainës. Duke filluar nga mesi i shek. XVII, ndërsa fuqia ushtarake, e perandorisë së osmanllijve vinte duke u dobësuar, ajo e fqinjëve të saj veriore, të kthyer në shtete të centralizuara, vinte duke u forcuar.

Pasojë e këtij ndryshimi të forcave qenë disfatat e shpeshta e të mëdha që po pësonte Turqia, të cilat vetëm posa filluan me thyerjen e saj përpara dyerve të Vjenës. Sukseset ushtarake që korrën më vonë turqit siç qe pushtimi i Moresë nuk e përmirësuan gjëndjen e Turqisë.

Gjatë shek. XVIII perandoria e osmanillijve pësoi disfata të tjera. Me traktatet e Karlovacit (1699), Poznarovacit (1718), Beligradit (1739) dhe Kyçyk Kainarxhikut (1774), sulltanët turq qenë të shtrënguar t'u jepnin fuqive të mëdha evropiane koncesione, me të cilat ato fituan të drejtën të ndërhynin në punët e brëndëshme të Turqisë.

Procesi i çthujes së regjimit feudal-ushtarak u çfaq edhe në Shqipëri qysh në pjesën e fundit të shek. XVII.

Dobësimi i
Pushtetit Turk

Derebejtë
Bajraktarët
Kryengritjet e
malësorëve shek. XVII
Formimi i Tregjeve
Jeta në Qytete
Zhvillimi kultural
shek. XVIII
Akademia e re
e Voskopojës
Piktura në
shek. XVIII


 

 

PËRSHTYPJET  ::  KUSH JEMI  ::  KONTAKTO  ::  FORUM  ::  CHAT

Albanian Network Group - 2003